5ο Συνταγμα Πεζικου Τρικαλων

Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού Τρικάλων

Yπήρξε ένα από τα πιο ένδοξα και ηρωικά Συντάγματα του Ελληνικού Στρατού. Πήρε μέρος σ’ όλους τους απελευθερωτικούς κι αμυντικούς πολέμουςτης Πατρίδας μας κι έγραψε, χάρις στον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των ανδρών του, τις πιο λαμπρές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας. 
Πρωτοσυστάθηκε στην Πάτρα το 1877 (Ν.Δ. ΧΚΕ΄ της 22ας Ιουνίου1877).

Την άλλη χρονιά διαλύθηκε, όπως διαλύθηκαν και όλα τα Συντάγματα Πεζικού, με τις τροποποιήσεις που έγιναν τότε στην όλη οργάνωση και σύνθεση του ελληνικού στρατού. Επανασυστάθηκε το 1885, παραμονές του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Μετά τον άτυχο, για την Ελλάδα, εκείνο πόλεμο, με Β.Δ. της 13ης Σεπτεμβρίου 1904 ορίστηκε έδρα του 5ου Συντάγματος η πόλη των Τρικάλων. 
Νέα επανασύσταση του 5ου Συντάγματος έγινε το 1967 στην Κέρκυρα. Τον Ιανουάριο δε του1968 εγκαταστάθηκε και πάλι στα Τρίκαλα ως κέντρο εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων και τον Οκτώβριο του 1971 διαλύθηκε οριστικά.

Από την ίδρυσή του μέχρι και τη διάλυσή του ανήκε στην Ι Μεραρχία με έδρα τη Λάρισα. Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού μπορεί να χαρακτηρισθεί ως το κλασικό παράδειγμα της συμμετοχής του στρατού μας στην αγωνιστική διάθεση του ελληνισμού της πρόσφατης Ελληνικής Ιστορίας με συμμετοχή σε όλους τους αγώνες,

 

Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού έλαβε μέρος:

  • στον ΕλληνοΤουρκικό (ατυχή) πόλεμο του 1897
  • στον Μακεδονικό Αγώνα
  • στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο
  • στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο (Μάιος-Ιούλιος 1913)
  • στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1917-1918)
  • στις Επιχειρήσεις, στη Μικρά Ασία
  • στον ΕλληνοΙταλικό Πόλεμο του 1940-41 


Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού στον ΕλληνοΙταλικό πόλεμο του 1940-41 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και υπήρξε, μαζί με το 51ο Σύνταγμα Πεζικού, που συγκροτήθηκε στα Τρίκαλα με επίστρατους της ίδιας περιοχής, ο βασικός συντελεστής του θαύματος της Πίνδου, στην ιστορική μάχη κατά των Ιταλών στο Ύψωμα 731.

Η πολεμική σημαία του 5ου Συντάγματος έχει λάβει τις εξής ηθικές αμοιβές:

1.            Πολεμικός Σταυρός Α’ Τάξεως

ΗΔ Υπουργείου Στρατιωτικών, 30 Οκτωβρίου 1920

Το 5ο Σύνταγμα κατά τον υπέρ του Δικαίου και της Ελευθερίας, Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο διακρίθηκε για την γενναιότητα, την αυτοθυσία και τον ηρωισμό του, ελευθέρωσε υποδούλους  αδελφούς μας και πολυπαθή Πάτρια εδάφη, στα οποία η Σημαία του υπερήφανα κυμάτισε.

Ο επί των Στρατιωτικών Υπουργός, Νικόλαος Θεοτόκης

2.            Ταξιάρχης Αριστείου Ανδρείας

Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο 163/17-7-21 της Εφημερίδας Κυβερνήσεως

Το 5ο Σύνταγμα διακρίθηκε κατά τις επιχειρήσεις στη Μικρά Ασία του Μαρτίου 1921.

Ο επί των Στρατιωτικών Υπουργός,  Δημήτριος Γούναρης

3.            Ταξιάρχης Αριστείου Ανδρείας 

Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο 220/17-11-21 της Εφημερίδας Κυβερνήσεως.

Το 5ο Σύνταγμα κατά τις επιχειρήσεις του Ιουλίου, καθώς και σε αυτές του Σαγγαρίου, επέδειξε γενναιότητα και αντοχή αξιοθαύμαστον, συμβάλλον τα μέγιστα στην επιτευχθείσα ένδοξο Νίκη του Ελληνικού Στρατού και στεφάνωσαν την Σημαία, του με δόξα αφάνταστου ηρωϊσμού.

Ο επί των Στρατιωτικών Υπουργός,  Δημήτριος Γούναρης

πηγή: www.army.gr